Vad är ADD – som inte missas i vår ADHD-utredning
- Krisztina Pösz
- 6 juli
- 1 min läsning
Uppdaterat: för 18 timmar sedan
ADD (Attention Deficit Disorder) är ett begrepp som fortfarande används i vardagligt tal, men som inte längre är en egen diagnos. Istället räknas det idag som ADHD, ouppmärksam form – en undergrupp inom ADHD-diagnosen.

Till skillnad från barn med ADHD i kombinerad form, som ofta är impulsiva och hyperaktiva, är barn med så kallad ADD ofta tystare, mer tillbakadragna och har svårt att ta plats. Det gör att deras svårigheter lätt förbises – eller misstolkas som dagdrömmeri, omognad eller till och med lathet. Detta kan påverka både skolprestationer, självbild och socialt samspel. Att identifiera och förstå symtomen tidigt är avgörande för att barnet ska få rätt hjälp – innan svårigheterna växer sig större.
Vanliga svårigheter hos barn med ADD:
Uppmärksamhet: Har svårt att hålla fokus över tid, särskilt vid uppgifter som kräver uthållighet eller inte känns meningsfulla.
Distraktion och glömska: Tappar ofta tråden, glömmer läxor, schemaändringar eller vad som sades nyss.
Bearbetning av information: Kan verka frånvarande, dagdrömma ofta eller behöva längre tid att komma igång med uppgifter.
Organisering och struktur: Svårt att planera, prioritera och hantera flera moment i skoluppgifter eller vardagliga rutiner.
Vi hjälper er att förstå barnets behov
På vår privata barnpsykiatriska mottagning i Stenungsund, nära Göteborg, erbjuder vi noggranna ADHD-utredningar. Att få rätt stöd i tid kan göra stor skillnad. Boka tid för en läkarbedömning inför eventuell ADHD-utredning – hos en erfaren barnpsykiater. Vi finns här för att hjälpa er vidare.